Digable Planets #Sundaystorelax

Till en bassgång och trummor samplade från Devika (Goddess) av LL Smith så går Digable Planets frontman Butterfly in och berättar om en söndag, då allt är lugnt på gatorna för att sen låta en refräng av Hamilton Bohanno ta över. Detta är låten Pacifics, ett recept på hur en underskattad grupp gör en underskattad klassiker. Men auran av New Yorks 90-tals Hip-Hop lever fortfarande kvar med den.

Sundays to relax, Sundays to relax.
Some Sunday morning drama is callin up my mama.
The hot line is in I guess The Silvers knew the deal.
Vibin off the jams of the crews on Sugarhill.
Lay around and think ain’t nothin to do.
Checkin out some frommes, some satre, camus.
Mingus’s Ah Um, damn Roach can drum.
The DP’s are life there they go here they come.

Gruppen Digable Planets formades 1992 i New York. En trio bestående av Doodlebug, Ladybug Mecca och Butterfly som även producerade hela deras debutalbum, Reachin’ (A Refutation Of Time And Space) som släpptes i September 1993. Butterfly samplar främst när han producerar och blandade här allt ifrån Earth, Wind And Fire, Kool & The Gang och Jimi Hendrix. Ett hantverk som minst sagt skulle kunna kallas för Jazz och Raps kärleksbarn. Med historier som tar dig från New Yorks gator till färder mellan stjärnor, galaxer, tid och rum. En lyrik som talar om likheterna mellan bra musik och gräs, mer politiska frågor som abort och hur coola gänget är helt enkelt.

Innovativ Hip-Hop, innovativ musik, från östkustens renässans. Albumet belönades med en Grammis  men tycks nu vara något bortglömd bland all annan bra musik som kom ifrån New Yorks gator under 90-talet.

Lite mer än ett år efter debuten så släppte gruppen sitt andra studioalbum Blowout Comb. Inriktning var denna gång en lite annan med texter skrivna för att väcka uppmärksamhet angående AIDS frågor, problem i förorten och en hel del 5 procents ideologi.  Samplingen gick från Jazz till beats med ett intryck fyllt av soul och funk. Bland annat så tog Butterfly till Tavares – Bad Times för låten Dial 7. Bill Cosbys låt Get Out Of My Life Woman samplades till låten Jettin, en låt som även har samplats av De La Soul, Cypress Hill och Gang Starrs DJ Premier. På tal om Gang Starr så medverkar även duons bortgångna rappare Guru på albumet tillsammans med hans protege Jeru The Damaja.

Detta är tyvärr än idag gruppens sista studioalbum. 1995 splittrades gruppen på grund av att visionerna för musiken helt enkelt var för olika. Butterfly har sen dess gjort succé bland internets mest musikmedvetna bloggar som ledaren för musikkollektivet Shabazz Palaces. Han och Doodlebug återförenades år 2005, sen dess har de turnerat tillsammans stundtals och det talas fortfarande om ett nytt album från Digable Planets i framtiden. Ladbugy Mecca kör dessvärre fortfarande på en helt egen solokarriär.

Men nu är i alla fall våren här och det betyder att Digable Planets är tillbaka i mp3n, dags att rulla ner på staden för en fika.

The original swarm whether cold whether warm
I, the Doodlebug Knowledge every form
It’s a beautiful day by the park take a seat
As bosoms float by keepin’ Doodlebug in heat
Chocolate treats, silky bronze skin
Butter sees what I see and gives me a grin
All is good in the land of the honey-dip lovelies
Don’t wanna be ‘em just to see ‘em
Ow!

Annonser
Taggad , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: